Olli Juntunen Impivaaran talousseura

Venäjän ”homolaki” ei ole kovin arveluttava

Suomalaiset ja kansainväliset tiedotusvälineet ovat kertoneet laajalti Venäjällä hyväksytystä homolaista, joka ilmeisesti loukkaa vakavasti homojen oikeuksia. Monet suomalaiset poliitikot sekä Sotshin talviolympialaisten urheilijat ovat pitäneet tätä asiaa jatkuvasti yllä.

 

En millään tavalla halua paheksua heidän huolestumistaan, mutta nämä ihmiset eivät paheksumiseltaan ole viitsineet selvittää, mistä laissa on oikeasti kysymys. Laki kieltää ei-perinteisen seksuaalisen propagandan levittämisen alaikäisille eli alle 16-vuotiaille. Tämä ei siis koske pelkästään homoseksuaalisuutta, vaan saman lain alle voidaan laskea myös esimerkiksi väkivaltainen seksi. Laki on kyllä hieman arveluttava yhdessä suhteessa. Minusta olisi hyväksyttävää, mikäli ylipäänsä seksuaalinen propaganda alaikäisille kiellettäisiin, mutta tämän tulisi koskea kaikkea seksuaalisuutta, ei pelkästään ei-perinteistä.

 

Julkisuudessa on esitetty väitteitä, että täksi propagandaksi voidaan lukea lähes mikä tahansa toiminta, kuten esimerkiksi seksivalistus. Myönnän, ettei tätä ole määritelty riittävän tiukasti, vaan lakiteksti jättää suuren vallan oikeuslaitokselle. Kaiken lainsäädännön vaikutukset riippuvat ennen kaikkea siitä, miten sitä sovelletaan käytäntöön.

 

Toisaalta huolestuminen lain tulkinnasta on täysin ymmärrettävää. Meilläkin on voimassa vihapuhelainsäädäntö, jota on käytetty vähemmistöjen suojelemisen sijasta lähinnä toisinajattelijoiden vaientamiseen. Ei ole suinkaan sattumaa, että tämä lainsäädäntö on lähellä venäläistä ekstremismi-lainsäädäntöä, sillä molempien juuret ovat Neuvostoliitossa.

 

Miten homolakia sitten on sovellettu? Tähän mennessä ei mitenkään. Yhtään ihmistä ei olla vielä asetettu syytteeseen lain perusteella eikä yhtään ihmistä ole edes pidätetty. Tästä syystä on aivan liian aikaista väittää lain olevan mikään merkittävä ihmisoikeusongelma.

 

Miksi tästä sitten on noussut tällainen kohu? Eniten asiasta on kohunnut amerikkalainen media, jolla tuntuu olevan jonkinlainen homopositiivinen ja Venäjä-vastainen asenne. Myös presidentti Obama on ottanut asiaan voimakkaasti kantaa. Ehkä hänen tavoitteenaan on mustamaalata Venäjää ja esiintyä ihmisoikeuksien puolustajana kansainvälisesti, koska hänen omalla valtakaudellaan amerikkalaisten ihmisoikeudet ovat heikentyneet enemmän kuin koskaan aiemmin. Lisäksi kyseessä on myös geopolitiikka. Olympialaiset ovat tarjonneet venäläisille tilaisuuden loistaa maailman silmissä ja samaan aikaan Ukrainan tapahtumat ovat luoneet tilanteen, jossa läntinen media haluaa mustamaalata venäläisiä jopa silloin, kun he ovat täysin syyttömiä.

 

Jostain syystä suomalaiset tiedotusvälineet ovat menneet tähän mukaan. Luulen tämän johtuvan lähinnä siitä, että suomalaiset toimittajat osaavat vieraista kielistä kunnolla ainoastaan englantia, ja tästä syystä he ovat täysin angloamerikkalaisten lähteiden varassa. Toisaalta jostain syystä tiedotusvälineitä tuntuu ylipäänsä kiinnostavan homoseksuaalit. Ehkä venäläiset homot ovat jotenkin kiihottavampia kuin suomalaiset heterot.

 

MUOKKAUS: Sain tietää, että on kaksi tapausta, joista on nostettu syyte. Ensimmäisessä homopropagandaa jaettiin tietoisesti lasten kirjaston edessä. Tekijöiden tarkoituksena oli saada syyte ja saada oikeus tutkimaan lain perustuslaillisuutta. Toinen tapaus sai sakkoja 4 000 ruplaa, mikä on aika vähän. Tämä tapaus on tosiaan hieman huolestuttava, mutta toisaalta hän olisi voinut saada saman tuomion myös laittomasta mielenosoituksesta. Tästä huolimatta kirjoitukseni sisältö ei muutu: en pidä tilannetta kovin arveluttavana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Taas yksi joka elää umpiossa.

Matias Kallio

Kyllä tähän lakiin ovat kiinnittäneet huomiota muutkin kuin tiedotusvälineet ja poliitikot - ja syystäkin. Viime kesänä esimerkiksi Venetsian komissio, joka on Euroopan neuvoston asiantuntijaelin, antoi melko kovan tuomion kyseiselle laille. Kyseessä ei ole juridisesti sitova lausunto, mutta lausunto kuvastaa luultavasti melko hyvin miten Euroopan ihmisoikeustuomioistuin lakiin suhtautuisi.

VK nosti esille monta asiaa, jotka sinäkin jo mainitsit joten niitä ei ole tarve tässä toistaa. On kuitenkin tarpeen kiinnittää huomio millaisessa kontekstissa tämä kyseinen laki on säädetty. Venäjä on jo aiemmin saanut useita tuomioita EIT:ltä LGBT-henkilöiden ja -järjestöjen sananvapausloukkauksista. Näiden tuomioiden toimeenpanossa Venäjä on ollut äärimmäisen vastahakoinen. Lisäksi LGBT-henkilöihin kohdistuvasta väkivallasta on todella paljon dokumentointia Venäjällä.

On hyvin sinisilmäistä ja vastuutonta asettua ”neutraalisti” lain taakse ja väittää ettei se ”ole kovin arveluttava”, ennen kaikkea ottaen huomioon millaisessa kontekstissa laki on säädetty. Totesithan sinä jo itsekin, että laki on turhan valikoiva ja jättää likaa tulkinnanvaraa. En ole itse seurannut tapahtumia Venäjällä vähään aikaan joten en osaa ottaa kantaa kysymykseen siitä, onko tätä propagandalakia jo sovellettu ja millä tavalla. Väitän kuitenkin, että monen sanavapautta on melko varmasti rajoitettu mm. tähän lakiin vedoten.

Alla lopuksi sitaatti Venetsian komission lausunnosta, jotta tämä keskustelu ei karkaisi juupas-eipäs-tasolle.

"82.
On the whole, it seems that the aim of these measures is not so much to advance and promote traditional values and attitudes towards family and sexuality but rather to curtail non - traditional ones by punishing their expression and promotion. As such, the measures in question appear to be incompatible with “the underlying values of the ECHR”, in addition to their failure to meet the requirements for restrictions prescribed by Articles 10, 11 and 14 of the Convention.
83.
In the light of the above, the Venice Commission consi ders that the statutory provisions prohibiting “propaganda of homosexuality”, are incompatible with ECHR and international human rights standards. The Venice Commission therefore recommends that these provisions be repealed. [...]"
Koko lausunto löytyy täältä:
http://www.venice.coe.int/webforms/documents/defau...

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

"En ole itse seurannut tapahtumia Venäjällä vähään aikaan joten en osaa ottaa kantaa kysymykseen siitä, onko tätä propagandalakia jo sovellettu ja millä tavalla. Väitän kuitenkin, että monen sanavapautta on melko varmasti rajoitettu mm. tähän lakiin vedoten."

Kuten kirjoitin, lain perusteella ei ole vielä syytetty tai pidätetty ketään. Aika näyttää.

Itse asiassa homojen ihmisoikeuksien suurin loukkaus Venäjällä tällä hetkellä on orjuus, joka valitettavasti koskee myös heteromiehiä. Tämä on tietysti suurin homojen ihmisoikeusongelma Suomessakin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kun kaksi aikuista ihmistä harjoitta valtavirrasta poikkeavaa seksiä, niin sitä on enää nykyaikana vaikea mennä mitenkään kieltämään. Ihmisten mielestä se on heidän oma asiansa.

Siksi moraaliyrittäjät vetoavatkin siihen, että näiden kahden aikuisen seksi on haitallista viattomille uhreille, eli lapsille. Näin lapsille aiheutuvaan vaaraan ja haittaan vedoten voidaan paheksuttava seksuaalisuus kieltää.

Moraaliyrittäjien peruskikka.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Mietin jo jotain kirjoittaa mutta en viitsi. Tuskin sinä viisastut, vaikka millaista faktaa pistäisi esiin. Se on vähän sama kuin että kaikkia ei kannata lobata.

Käyttäjän teuvomoisa kuva
Teuvo Moisa

Olisihan se hyvä saada näistä tuomioista tarkat tilastot, jotta voisi päätellä, miten vakavasta ongelmasta on kyse. Ihmisoikeuksista uutisoitaessa nostetaan usein esiin yksittäistapauksia, joiden perusteella ei voi päätellä kovin hyvin kokonaisuutta.

Käyttäjän JuhaKetola kuva
Juha Ketola

Minna-Maaria, kirjoita vaan, jos on faktaa. Ehkä me muut viisastumme.

Olli Nurmi

Niin, ei tässä ole mitään huolestuttavaa. Laki on vain selvä viesti siitä, että kaikki "ei perinteistä seksuaalisuutta" edustavat ovat erilaisia ja jotenkin huomopia sekä vähempiarvoisia. HE eivät kuulu MEIHIN eivätkä he edusta kansallista identiteettiämme tai ole ylpeyden aihe.

Tämä laki oli kuin lähtölaukaus sille, että venäläiset vigilante-järjestöt metsästävät homoseksuaaleja ja kiduttavat näitä henkisesti ja fyysisesti, sillä erään järjestön edustajan mukaan /quote/ "kaikki homoseksuaalit ovat pedofiileja" /quote. Venäjä on muutenkin haluton tutkimaan kunnolla ja tuomitsemaan seksuaalivähemmistöihin kohdistuvia rikoksia.

Eihän tässä ole mitään hätää.

Toimituksen poiminnat