Olli Juntunen Impivaaran talousseura

Venäläisten varojen jäädyttäminen on todella huono idea

Vaikka tavallaan ymmärrän Krimistä ja Ukrainasta huolestuneita ihmisiä, niin peloissaan oleminen ei ole mikään tekosyy typeryydelle. Erityisesti äkillisessä ongelmatilanteessa tulisi säilyttää maltti ja miettiä, mitä tulee tehdä. Mitä Krimillä on tapahtunut ja mitä asialle voisi tehdä? Jos venäläisiä täytyy rangaista, niin mitkä toimet olisivat järkeviä ja tehokkaita?

Ylipäänsä liiallinen hätäily päätöksenteossa kostautuu Länsi-Euroopassa kerta toisensa jälkeen. Kun velkakriisissä asioita ei ole kerralla pohdittu kunnolla, tehdyt toimet eivät ole saavuttaneet toivottuja vaikutuksia, minkä takia on kerta toisensa jälkeen pidetty kriisikokouksia ja luotu pelastuspaketteja. Vielä tänäkään päivänä ei olla tehty riittävää analyysia kriisin syistä, ja koska valtioiden holtiton velkaantuminen jatkuu, on hyvin vaikea kuvitella, että asiat olisivat kunnossa.

Tällä hetkellä on päätetty venäläisten pankkitilien jäädyttämistä toistaiseksi. Pakotteet kohdistetaan ensin vain pariin kymmeneen ihmiseen. Mitä seurauksia tällä on? Ensinnäkin venäläiset johtajat eivät enää voi tallettaa tai nostaa rahojaan vapaasti. En tiedä, kuinka suurista rahasummista on kyse, mutta en ymmärrä, miksi Venäjän johto olisi tallettanut EU-alueelle suuria summia rahaa. Länsi-Euroopassa lähinnä Sveitsi ja Liechtenstein on tunnettu venäläisten pankkiyhteyksistä, eivätkä nämä maat kuulu pakotteiden piiriin.

Vaikka pakotteet laajennettaisiin koskemaan kaikkia pankkitilejä, niin jo keskustelu asiasta johtaisi siihen, että varallisuus vedettäisiin EU-alueen pankeista muualle, osittain myös Venäjälle. Tämä pakote siis heikentäisi EU-maita ja vahvistaisi Venäjän asemaa. En oikein jaksa uskoa, että venäläiset pelkäisivät tällaista.

Pakotteita tulee ajatella siitä näkökulmasta, miten ne vaikuttavat venäläisiin. Jos venäläisiin suunnataan pakotteita, jotka vain ja ainoastaan hyödyttävät Venäjän valtiota, antaa se venäläisille merkin, etteivät eurooppalaiset pysty järkevään yhteistyöhön. Koska tämä näkemys pitää paikkansa, on vaikea kuvitella venäläisiltä saatavan mitään kunnioitusta.

On vaikea uskoa Venäjän valtion arvostavan myöskään suomalaisia. Kesällä 2010 tuolloinen valtionvarainministerimme Jyrki Katainen sanoi, että "Venäjän puheita kuunnellessa on vaikeata uskoa, että sen talous on vain Hollannin kokoinen". Tätä pidettiin arveluttavana lähinnä siksi, että se voisi loukata venäläisiä. Minusta tämä lausunto kuvasti lähinnä Kataisen järkyttävää epäpätevyyttä ja tietämättömyyttä, jonka jälkeen oli selvää, etteivät venäläiset osaa ottaa vakavissaan Suomen hallitusta ja nykyistä pääministeriä. En syytä heitä, en minäkään ota. Suomi on epäpätevien häviäjien maa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Olen todella syvästi samaa mieltä. Lännen olisi pitänyt sentään ajatella ainakin viikko ja kahdesti. Tuon jälkeen Länsi olisi huomannut, että kaikkein parasta on olla ihan hiljaa ja jatkaa kuin ennenkin. Mitä sitä nyt jonkun Krimin takia keittää maitoa pohjaan. Krim on jo mennyt Venäjälle. Hyvä niin. Itä-Ukraina liitetään Venäjään. Hyvä niin. Länsi-Ukraina liitetään Venäjään. Hyvä niin. Hienosti menee sanoo Länsi tai ei sano yhtään mitään.

Ainoa Venäjän läntinen naapuri, joka ei kuulu Natoon eli Suomi, liitetään Venäjään. Länsi sanoo hyvä niin ja niinpä niin.

Toimituksen poiminnat