Olli Juntunen Impivaaran talousseura

Kansainvälinen oikeus on vahvemman oikeutta

Krimin autonominen tasavalta on nyt liittynyt Venäjään, ja länsimaat miettivät, mitä asialle voisi tai pitäisi tehdä. Erilaisia pakotteita ja vastatoimia perustellaan sillä, että venäläisten toimet ovat niin sanotun kansainvälisen oikeuden vastaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että Venäjän liittovaltion katsotaan rikkoneen tekemiään sopimuksia eri valtioiden kanssa, etenkin Ukrainan.


Kansainvälisen oikeuden ongelma on siinä, että ei ole olemassa mitään väkivaltakoneistoa, joka kykenisi väkivallalla rankaisemaan sopimusten rikkojia, mikäli rikkoja on vahva. Jotakin pikkumaata on helppo kurittaa, mutta suurvaltoja ei. Tästä syystä kansainvälinen laki ei todellisuudessa ole koskaan koskenut suurvaltoja, jollainen Venäjäkin ehdottomasti on.


Erityisesti tämän hetken suurvalloista mahtavin, Yhdysvallat, on jatkuvasti rikkonut tekemiään sopimuksia ja hyökännyt milloin mihinkin maahan. Vasta hiljattain amerikkalaiset halusivat pommittaa Syyriaa siksi, että heidän mukaansa hallitus oli käyttänyt kemiallisia aseita vastustajiaan kohtaan. Mitään todisteita tästä ei ole vieläkään esitetty, ja onneksi Venäjän painostus esti tämän operaation.


Yhdysvaltojen suuttumus Krimin tapahtumista kertookin amerikkalaisten suuttumuksesta siitä, että joku muukin toimii samalla tavoin kuin he. Kyse on tavattomasta kaksinaismoralismista ja siitä pelosta, että Venäjä varaa itselleen oikeuden toimia jatkossakin samalla tavalla. Tämä on toki Suomenkin kannalta arveluttavaa.


Toisaalta venäläisten suhtautuminen on helposti ymmärrettävää. Kun Yhdysvallat on kerta toisensa jälkeen pettänyt antamansa lupaukset, niin Venäjä katsoo, ettei senkään tarvitse pitää lupauksiaan lännelle. Venäjä ei tunnusta Yhdysvaltojen johtaman läntisen maailman sääntöjä, vaan haluaa neuvotella asioista tasa-arvoisesti.


Tämä asettaa Suomen vaikeaan asemaan. Suomi kuuluu Euroopan unioniin, minkä takia se ei voi harjoittaa vapaasti ulkopolitiikkaa kuten itsenäiset valtiot. Toisaalta Suomi ei ole missään vaiheessa kritisoinut Yhdysvaltojen toimintaa, ei edes sitä, että amerikkalaisten vakoilu rikkoo törkeällä tavalla suomalaistenkin yksityisyyttä. Kukaan ei ole esittänyt julkista paheksuntaa tästä tai muista väärinkäytöksistä.


Toisin sanoen Venäjää ja venäläisiä kohdellaan täysin eri kriteereillä kuin amerikkalaisia. Historiallisista syistä tämä on ymmärrettävää, mutta se on silti epäreilua. Mikäli Suomi asettuu selkeästi läntiseen leiriin ollen avoimen vihamielinen Venäjää kohtaan, eivät venäläiset varmasti unohda sitä. Järkevintä olisi keskustella asioista ja vakuuttaa venäläiset siitä, että samat pelisäännöt koskevat niin heitä kuin länttäkin.


Jos venäläiset joutuvat jatkuvasti kokemaan itsensä syrjityiksi, tulee yhteistyöstä ajan myötä aina vain vaikeampaa. Osittain ongelmana on myös se, että jostain syystä suomalaiset eivät ole ymmärtäneet, kuinka nopeasti Venäjä on vahvistunut. Venäjä katsoo nyt pystyvänsä ottamaan sille maailmassa kuuluvan paikan suurvaltana muiden joukossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Kansainvälinen oikeus on vahvemman oikeutta"

Totta kai. Vai oletko tyhmä, kun et tätä tunnusta ja tiedä.

Toimituksen poiminnat