Olli Juntunen Impivaaran talousseura

Venäjän vastaiset pakotteet eivät tule toimimaan

Kirjoitin kuukausi sitten venäläisten ulkomaisten tilien jäädyttämisen olevan erittäin huono idea. (http://ollijuntunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163384-venalaisten-varojen-jaadyttaminen-on-todella-huono-idea) Muutamat kommentoijat moittivat minua ”venäläisten myötäilystä”, koska joidenkin mielestä mielenosoituksellinen oman talouden vahingoittaminen ilmeisesti jotenkin on järkevä vastalause Venäjän ja Putinin politiikkaa vastaan. Tällä kertaa kuvaan yleisemmin niitä periaatteita, minkä takia talouspakotteet eivät ole toimineet eivätkä tule toimimaan.

Kun venäläisiä vastaan määrätään pakotteita, niin se haittaa kaupankäyntiä, joka hyödyttää molempia osapuolia. Kauppaa ei käydä, jos se ei hyödytä sekä länsimaita että venäläisiä. Kaupan väheneminen vahingoittaa samalla tavalla sekä pakotteen asettajaa että pakotteen kohdetta. En näe mitään erityistä syytä, miksi pakotteet aiheuttaisivat Venäjälle suurempia ongelmia kuin läntisille talouksille.

Venäjä ei ole mitenkään riippuvaisempi länsimaista kuin länsimaat Venäjästä. Venäjä myy länteen pääasiassa luonnonvarojaan ja länsi itään kulutustuotteita ja koneita. Venäjän on itse asiassa länsimaita helpompi korvata vähenevä kauppa muiden maiden tuotteilla. Länsimaat eivät yksinkertaisesti kykene todelliseen kauppasaartoon Venäjää vastaan, koska monet EU-maat ovat riippuvaisia Venäjän energiasta. Suomi ja monet muut maat eivät pärjäisi ilman Venäjän kaasua ja loput länsimaat pelkäävät Venäjälle asetettujen pakotteiden voivan nostaa öljyn maailmanmarkkinahintaa.

Amerikkalaisten on hyvin helppo vaatia Venäjän vastaisia pakotteita, koska heidän kauppansa Venäjän kanssa on hyvin vähäistä. Tästä syystä myöskään pakotteista ei heille aiheudu samanlaisia ongelmia kuin Euroopan maille. Tavallaan he yrittävät saada Euroopan maat ja Venäjän vahingoittamaan toisiaan.

Voimme katsoa, miten huonosti kansainväliset kauppasaarrot ovat yleisesti ottaen toimineet länsivaltojen tuomitsemia valtoja vastaan. Esimerkkejä näistä ovat Pohjois-Korea, Libya, Iran, Irak, Syyria ja Kuuba. Näiden valtioiden politiikka ei ole ainakaan muuttunut yhtään myönteisemmäksi länsimaita kohtaan pakotteiden myötä. Päinvastoin, pakotteet ovat lähinnä lisänneet vastakkainasettelua. Yhdysvaltojen olisikin korkea aika lopettaa Kuuban saarto.

Itse asiassa olisi erittäin valitettavaa, jos pakotteilla kaikesta huolimatta olisi vaikutusta. Mikäli Venäjälle tulisi esimerkiksi lääkepula ja lääkkeitten hinta nousisi taivaisiin, tämä tuskin järkyttäisi Putinin hallintoa. Sen sijaan venäläiset syyttäisivät ongelmista länttä, ja tällaisia asioita ei kovin helposti unohdeta tai anneta anteeksi. Pelkäänkin pakotteiden voivan olla ensimmäinen askel kohti Euroopan pysyvää jakautumista kahtia.

Kaikkein pelottavin kysymys on se, millä tavalla Venäjä vastaa näihin pakotteisiin. Tähän asti Venäjä on ollut ehdottoman luotettava energian toimittaja. Huolimatta Ukrainan tilanteesta ja siitä, ettei Venäjä tunnusta maan hallitusta, Venäjä toimittaa tälläkin hetkellä kaasua Ukrainaan. Tämä luotettavuus on tietysti Venäjän oma etu, mutta ei ole mitään takeita, etteikö Venäjäkin voisi vastapakotteilla vahingoittaa itseään. Venäjäkin tarvitsee länneltä saatavia tuotteita ja pääomaa, joten toivon, että venäläiset toimivat järkevämmin kuin EU-maat.

Nyt on luovuttava kaikista talouspakotteista Venäjää vastaan. Sama koskee myös myös Irania, Syyriaa ja Pohjois-Koreaa vastaisista pakotteista luopumista. Kaupankäynti luo rauhaa ja tasapainoa sekä hälventää pelkoja ja ennakkoluuloja eri maiden välillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eivät varmaan. Voisit lukea uudet uutiset !

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Juu, huomasin kyllä, että äsken on tullut tietoja sovinnosta. Tämä ei ollut tiedossa kirjoittaessani, mutta toivottavasti tilanne rauhoittuu. Se olisi kaikkien etu.

Toimituksen poiminnat