Olli Juntunen Impivaaran talousseura

Punavihreää matematiikkaa

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/hakkarainenko-punavuorelaisi...

Timo Soini väitti Ilta-Sanomissa, että Teuvo Hakkarainen on tuonut maahan paljon enemmän ulkomaanvaluuttaa kuin Punavuoren punavihreät punaviininjuojat. En kiinnittänyt mitään huomiota tähän Soinin tokaisuun, mutta kun kerran punavihreät tyrmäsivät tämän, niin täytyyhän siinä olla järkeä. Tyrmäyksessä nimittäin käytettiin matematiikkaa, joka tunnetusti ei ole punavihreiden vahvoja aloja. Juuso Koposen FB-päivitys keräsi 1 000 tykkäystä ja tällä hetkellä 224 jakoa, joten koen lähes velvollisuudekseni korjata räikeämmät asiavirheet.

Koponen yritti vastata Soinille laskemalla tätä asiaa. Helsingissä toimipaikkaansa pitävien yritysten liikevaihto on hänen mukaansa 297,4 miljardia euroa. Tätä hän pitää helsinkiläisten tuotantona. Helsingissä toimipaikkaansa pitävillä yrityksillä nyt vain on paljon toimintaa muuallakin. Juuson täytyy kyllä elää jo ihan käsittämättömässä kuplassa, jos ei tätä tiedä. Jos ihminen käy minkä tahansa suomalaisen kaupungin keskustassa, hän havaitsee useiden Helsinkiin rekisteröityneiden yritysten toimipaikkoja. Ehkä punavuorelaiset punavihreät eivät käy missään, mihin ei ratikalla pääse.

Vertailun vuoksi koko Suomen bruttokansantuote vuonna 2013 oli 267 miljardia eli siis selkeästi pienempi kuin Helsingissä toimipaikkaansa pitävien yritysten liikevaihto. Myönnän, nämä ovat suuria lukuja. Ehkä tällaisia asioita pitäisi käsitellä selvin päin eikä punaviiniä juoden.

Koponen ei myöskään ymmärrä, ettei vaalituloksesta voi mitenkään laskea sitä, kuinka suuren osuuden Punavuoren työikäinen väestö muodostaa Helsingin työikäisestä väestöstä. Tämän selvittäminen vaatisi väestötietojen lukemista, joka taas vaatii googlettamista, joten ehkä se olisi hänelle kohtuuton vaatimus.

Voisin jatkaakin tämän jutun ongelmien osoittamista, mutta se olisi jo julmaa. Arvon punavihreät, jos kerran talouden ymmärtäminen tuottaa teille jatkuvasti täysin kohtuuttomia vaatimuksia, niin kysykää joltakin joka tietää. Älkää ainakaan avatko suutanne ja näyttäkö tietämättömyyttänne koko maailmalle. Minä vastaan ilmaiseksi kymmenelle ensimmäiselle.

Paljonko sitten punavuorelaiset punavihreät sitten oikeasti tuottavat vientituloja? En osaa sanoa eikä oikeastaan edes kiinnosta. Veikkaan kuitenkin koko porukan tuotoksen bruttokansantuotteeseen olevan reippaasti negatiivinen. Ylimielistä, sivistymätöntä sekä asennevammaista porukkaa, enkä ymmärrä miten tällaiset voisivat olla hyviä työntekijöitä tai yrittäjiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Selvennyksenä, liikevaihto tarkoittaa yrityksen kirjanpidon myyntituottojen summaa, bruttokansantuote taas kotimaisen tuotannon määrää. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa, ja mainitsen BKT:n ainoastaan selvittääkseni, kuinka suuri on helsinkiläisten yritysten liikevaihto.

Näiden yritysten osuus on enemmän kuin puolet kaikkien suomalaisyritysten liikevaihdosta, mikä johtuu juuri siitä, että helsinkiläisyrityksillä on laajaa liiketoimintaa ympäri maata.

Juuso Koponen

Voi hyvänen aika. :D

Jos alkaa viisastelemaan muiden talousymmärryksestä, kannattaisi ensin tarkistaa että itse on edes ymmärtänyt lukemansa.

Koitan selittää mahdollisimman yksinkertaisesti:

297,4 miljardia euroa on kotipaikkanaan Helsinkiä pitävien yritysten liikevaihto NELJÄN VUODEN AJALTA (2010–2013). Kukaan ei kuvittele, että helsinkiläisyritysten koko arvonlisäys syntyisi kaupungin rajojen sisäpuolella, mutta kun Tilastokeskus ei tarjoa yksityiskohtaisempaa alueellista tietoa yritysten arvonlisäyksestä, joudutaan tyytymään tällaisiin karkeisiin arvioihin. Logiikka on kuitenkin sama kuin Timo Soinilla; eiväthän Haka-Woodinkaan vientitulotkaan ole syntynet yksin Teuvo Hakkaraisen ansiosta, toisin kuin Soini antaa ymmärtää. Hakkarainen ei ole yrityksen perustaja, ei sen ainoa osakas (nykyään ei osakas lainkaan), ei yrityksen johtaja, eikä varsinkaan ainut työntekijä. Mutta jos Hakkaraisen ansioksi silti luetaan kaikki mitä yritys on saanut aikaan, luettakoon helsinkiläisten ansioksi samalla logiikalla se, mitä helsinkiläisyritykset ovat saaneet aikaan.

Vaalituloksesta voidaan laskea Soinin nimeämien ”Punavuoren punavihreiden” määrä. Eihän tässä ole puhuttu koko Punavuoren työikäisestä väestöstä; se joukko on paljon suurempi kuin vihreitä ja vasemmistoliittoa äänestäneiden määrä.

Alkuperäinen laskelmani oli tehty kieli poskessa ja varsin punavuorelaisille epäedullisin oletuksin. Voidaan laskelma tehdä vähän enemmän tosissaankin:

Tilastokeskuksen PAAVO-aineiston perusteella voidaan tiedot kotitalouksien käytettävissä olevista tuloista, kotitalouksien keskimääräisestä koosta ja alle 18-vuotiaiden osuudesta yhdistellen arvioida, että keskimääräinen 18 vuotta täyttänyt punavuorelainen (siis postinumeroaluella 00120 asuva) nauttii noin 50 000 euron bruttoansioista vuodessa. (Lukua painavat alas eläkeläiset, eli palkansaajien keskipalkka on tätä suurempikin, mutta käytetään nyt tätä lukua laskelman pohjana.)

Keskiverron suomalaisyrityksen henkilöstökulut ovat 15,5 % liikevaihdosta. Tässä luvussa ovat siis mukana myös palkan sivukulut ja kaikki muut henkilöstömenot kuten koulutus ja työterveydenhoito, joten varovaisesti voi arvioida että 50 000 euron palkkaa kohden pitäisi keskimääräisessä yrityksessä liikevaihtoa syntyä ainakin 400 000 euroa. Kun keskimääräisen yrityksen liikevaihdosta noin 40 % tulee viennistä, yksityisellä sektorilla työskentelevä punavuorelainen tuottaisi siis 160 000 euroa vientituloja vuodessa, jos heidän työpaikkansa olisivat keskimääräisiä suomalaisyrityksiä.

Punavuoren työllisistä 20,6 % työskentelee julkisella sektorilla, joka ei tietenkään tuota vientituloja ja varmaan myös palvelualoilla (joilla sekä liikevaihdon suhde henkilöstömenoihin että viennin osuus liikevaihdosta ovat pienempiä kuin yrityksissä keskimäärin) työskentelevien osuus lienee suurempi kuin Suomessa keskimäärin. Jos nyt tehdään hyvin konservatiivinen oletus ja arvioidaan, että vain 25 % punavuorelaisista työskentelee tyypillisissä suomalaisyrityksissä ja muut julkisella sektorilla tai vientituloja tuottamattomissa palveluissa, tuottaisi yksi punavuorelainen vientituloja silti keskimäärin 40 000 euroa vuodessa.

Tämä summa voidaan sitten oman maun mukaan kertoa esimerkiksi äänestysalueilla Punavuori A ja Punavuori B vihreitä ja vasemmistoliittoa äänestäneiden määrällä (2 008) tai postinumeroalue 00120:n työllisten määrällä (3 833) tai Helsingin kaupungin aluesarjojen mukaisen tilastoalue 50:n (Punavuori) työllisten määrällä (5 373), ja saadaan luku joka on 16, 30 tai 43 kertaa Haka-Wood Oy:n liikevaihto (josta iso osa tulee kotimaasta, eihän se kaikki pelkkää ulkomaanvaluuttaa ole). Vaikka oletettaisiin että Punavuoren punaviherhipit tuottaisivat keskimäärin vain murto-osan muiden punavuorelaisten panoksesta kansantaloudelle, luku olisi silti moninkertainen Hakkaraisen tuomiin vientituloihin nähden.

Todellinen suhdeluku lienee näillä konservatiivisilla laskettuja lukuja suurempi. Yksi ainoa peliyhtiö Supercellin työntekijä tuottaa enemmän vientituloja kuin Haka-Wood Oy. Heistä moni asuu Punavuoressa, ja joku taatusti äänestää vihreitä tai vasemmistoliittoa ja juo punaviiniä.

Ollin ja muiden olisi hyvä ymmärtää, että Punavuori on Suomen kalleimpia asuinalueita. Asuntojen keskimääräinen neliöhinta postinumeroalueella 00120 on 6 114 euroa, esimerkiksi postinumeroalueella 44500 (Viitasaari) vain 1 031 euroa. Niinpä suurin osa niistä, joilla Punavuoressa on varaa asua on kovapalkkaisia asiantuntijoita, menestyneitä yrittäjiä tai muita paljon arvonlisäystä ja vientituloja tuottavia työn sankareita. Tai sitten esimerkiksi perheyrityksen perijöitä tai kovapalkkaisen työuran aikana kerrytettyä korkeaa eläkettä nauttivia. Ei tämä tee heistä millään tavalla sen merkittävämpiä tai parempia ihmisiä kuin vaikka viitasaarelaisista tai joensuulaisista, mutta Punavuoren kansantaloudellisen panoksen väheksyminen on typerää ja osoittaa täydellistä ymmärtämättömyyttä siitä, mitkä alueet ja ihmisryhmät ovat Suomen talouden todellisia vetureita.

PS. Itse asun Kalliossa, enkä juo punaviiniä.

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Vielä korjaus, Juuso Koposen mukaan tuo 297 miljardia on helsinkiläisten yritysten liikevaihto vuosina 2010-13. Tämä ei tosin mitenkään muuta kirjoituksen pääpointtia.

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Juuso Koponen: Eli siis myönnät virheelliseksi arvioida ihmisten arvonlisäystä tuolla tavalla? Siinä tapauksessa olisit voinut kirjoittaa sen ja kritisoida Soinia, mutta ryhdyit kuitenkin tietoisen epärehellisesti arvioimaan asiaa samalla tavalla? Pitäisikö tämän olla jokin sortin puolustus? Että et ole epäpätevä vaan epärehellinen?

En muuten mitenkään kiistänyt Punavuoren taloudellista merkitystä.

Juuso Koponen

Tarkennetaan vielä sen verran, että alkuperäisessä kirjoituksessa on siis käytetty laskelman pohjana Helsingissä sijaitsevien yritysten toimipisteiden liikevaihtoa, ei helsinkiläisyritysten koko liikevaihtoa. Helsingissä päämajaansa pitävän kauppaketjun koko liikevaihtoa ei siis ole kohdistettu Helsinkiin, vaan ainoastaan niiden toimipaikkojen liikevaihto, jotka sijaitsevat Helsingissä.

Tarkempaa tietoa: http://www.stat.fi/meta/til/alyr.html

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ja tämän mukaan Hakkaraisen saha pysyy pystyssä lähinnä tukiaisten voimilla:

http://blogit.image.fi/fabularasa/herra-hakkaraine...

Mutta toki ongelma on muualla. Soinin falski ja todella kummallinen vastakkainasettelu kertoo herrasta jonka puheiden suhteen kannattaa vain todeta, että vastuu siirtyy kuuntelijalle. Se ongelma taas on, että mitä se tarkoittaa suomelle, että näin sekavia puhuva mies noussee ministeriksi.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"Se ongelma taas on, että mitä se tarkoittaa suomelle"

Hähä, sitäpä pohditte. Voi menikö Suomi-kuva rikki?

Silloin saadaan oikeasti hävetä kun esimerkiksi RKP-korruptio paljastuu.

Toimituksen poiminnat