Olli Juntunen Impivaaran talousseura

Venäjän trolliarmeijan puolesta!

Kirjoitin vajaat kolme kuukautta sitten siitä, miten suomalaisessa mediassa leviävät väitteet niin sanotuista Venäjä-trolleista ovat vainoharhaisia ja miten Venäjän ei ole voitu todistaa maksavan yhtään mitään kenellekään suomalaiselle verkkokirjoittajalle. Tässä kirjoituksessa (http://ollijuntunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199359-venaja-trollit-ovat-...) vaadin muun muassa Yleisradiolta jonkinlaista todistetta näistä trolleista tai vaihtoehtoisesti anteeksipyyntöä. Tämä kirjoitukseni oli varsin suosittu ja kehuttu monilla keskustelupalstoilla. Lähetin sen myös kirjoituksessa mainitsemalleni Yleisradion toimittajalle Jessikka Arolle jonkinlaisen vastineen toivossa. Sellaista ei tullut, mutta eihän Yleisradio nyt yleensäkään välitä palautteesta.

Nyt Maanpuolustuskorkeakoulun mediatutkija Saara Jantunen on julkaissut aiheesta peräti kirjan nimeltä ”Infosota”. Kokonaisen kirjan julkaisemisesta huolimatta hänellä ei ole esittää mitään näyttöä siitä, että Venäjällä olisi meneillään minkäänlaista infosotaa maassamme. Ainoana näyttönä hänellä on, että verkossa on Facebook-ryhmä nimeltä ”Venäjän trolliarmeija”. Kuulun tähän ryhmään, joten lienee syytä selvittää asiaa hieman.

Venäjän trolliarmeija Facebookissa koostuu ihmisistä, joita on syytetty Venäjän palkkalistoilla olevaksi. Tosin ryhmän jäseniä ei ole mitenkään erityisesti rajoitettu, mitä kautta Jantunenkin on luultavasti päässyt seuraamaan keskustelujamme. Keskeinen yhteinen tekijä meille on ollut Venäjän ”verkkosodan” kiistäminen kokonaisuudessaan ja trollijahdin vastustaminen. Ennen kaikkea väitämme, ettei rauhanomainen suhtautuminen itänaapuriin ole todiste siitä, että henkilö on Venäjän palkkalistoilla.

Ryhmämme koostuu pääasiassa henkilöistä, jotka suhtautuvat enemmän tai vähemmän kriittisesti nykyiseen sapelinkalisteluun Venäjän kanssa. Tämä ei tarkoita sitä, että meillä olisi jokin yhteinen linja, eikä myöskään sitä, että hyväksyisimme kaikki mahdolliset Venäjän toimet. Emme ole mikään yhdistys, enkä kanna mitään vastuuta siitä, mitä palstalla on kirjoitettu.

Me olemme huolissamme siitä suunnasta, johon maamme on menossa. Entisestään lähes toivotonta taloustilannettamme heikentävät entisestään kymmenet tuhannet maahanmuuttajat, joiden aiheuttamista kustannuksista monet eivät halua edes keskustella, koska se olisi jotenkin epäinhimillistä. Valtiomme menot nousevat taivaisiin eikä kukaan uskalla sanoa, kuinka suuria leikkauksia joudutaan jatkossa tekemään nykymenolla. Kaikkea tätä pahentavat pakotteet, jotka ovat tuhonneet maastamme ainakin kymmeniä tuhansia työpaikkoja. En ymmärrä, miten joku voi tässä tilanteessa haluamatta hyviä suhteita naapureihin.

Tämä ei suinkaan tarkoita Venäjän edun ajamista tai mitenkään sitoutumista Putinin tai Venäjän johdon linjaan. Se tarkoittaa Suomen edun ajamista. Tämä on maa, jossa ainakin aikaisemmin on ollut täysin hyväksyttävää ja jopa valtion linja pysytellä ulkopuolella suurvaltojen välisistä konflikteista. En minä kannata Suomen liittämistä Venäjään. Minä kannatan Suomen itsenäisyyttä, mikä toki on järkytys innokkaimmille Euroopan unionin ihailijoille. Historiallisesti on surkuhupaisaa, että Suomen itsenäisyyden kannattaminen tulkitaan nykyään venäläismielisyydeksi.

Tämä linja ei ole mitenkään uusi, vaan se oli ulkopolitiikkamme pitkä linja toisen maailmansodan jälkeen. Puolueettomuuden ansiosta Suomi ei joutunut mukaan meille kuulumattomiin konflikteihin enkä ymmärrä, miksi tästä tulisi jatkossakaan luopua. Venäjästä saattaa toki tulla meille uhka tulevaisuudessa, mikäli Suomen valtio jatkuvasti syöttää kansalaisilleen venäläisvastaista vihapropagandaa.

Väitteet Venäjä-trolleista tuovat mieleen historiallisen paniikin noidista. Noidat olivat pahoja, niitä oli joka puolella, mutta kukaan ei todistettavasti löytänyt ketään. Lopulta jotkut ihmiset tuomittiin noidiksi huhupuheitten ja uskomusten perusteella. Voin vain ihmetellä, miten Suomen kaltaisessa maassa tällainen on mahdollista. Ehkä Suomi ei nyt vain vieläkään ole länsimaa, ainakaan journalismin suhteen.

Kysyn edelleen edes jonkinlaista todistetta siitä, että Venäjällä olisi jonkinlainen verkko-operaatio meneillään Suomessa. Tällainen todiste ei ole jonkun tahon veikkaus tai arvaus tai jonkin venäläismielisen kirjoittajan löytäminen. Tällainen todiste ei ole myöskään se, että yksityishenkilöt valittavat siitä, että heitä syytetään Venäjän agenteiksi. Jos mitään todisteita ei löydy, syytän Jantusta ja Maanpuolustuskorkeakoulua salaliittoteorian levittämisestä.

Kaikkein surkuhupaisinta on, että Jantunen ilmeisesti täysin vakavissaan syyttää Venäjää salaliittoteorioiden levittämisestä. Eli siis Venäjän agentit, joita kukaan ei ole pystynyt osoittamaan liikkuvan Suomen verkossa, levittävät salaliittoteorioita. Asia ei tietenkään jää tähän, vaan venäläiset levittävät muun muassa EU-, Nato-, Yhdysvallat- ja maahanmuuttovastaisuutta. Ilmeisesti venäläiset ovat kaiken suomalaisen tyytymättömyyden takana natseista kommunisteihin aina vauvapalstoja myöten.

Valitettavasti en kuitenkaan voi sivuuttaa Jantusta ja hänen kumppaneitaan pelkällä olankohautuksella. Jantunen on Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija ja siten Suomen armeijan ja valtion ääni. On täysin selvää, että tällainen havaitaan sekä idässä että lännessä. Idässä pahalla ja lännessä luultavasti huvituksella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän joonakarppinen81 kuva
Joona Karppinen

Pari näkemystä Rysky Riiheläiseltä teidän ryhmästänne :

http://uusimaanpuolustus.blogspot.fi/2015/02/venaj...

http://uusimaanpuolustus.blogspot.fi/2015/08/venaj...

Pahoittelut kun en alusta linkkejä enempää, kirjoitan kännykällä ja jostain syystä ei Htc:llä nyt onnistu tekstien copy paste tänne :(

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

En sinällään vastaa ryhmän postituksista eikä minulla ole niihin mitään vaikutusvaltaa. Minusta on kuitenkin välttämätöntä, että ryhmä pyrkii tuomaan esille myös venäläisten näkemyksen asioista, koska suomalainen media sivuuttaa tämän täysin.

Se, että suomalainen media käyttää pelkästään läntisiä lähteitä eikä pyri kansainvälisissä kiistakysymyksissä ollenkaan huomioimaan myöa itäisiä väitteitä on johtanut kerta toisensa jälkeen surkuhupaisiin lopputuloksiin. Esimerkiksi suomalaiset lehdet väittivät syyskuun lopussa, että Venäjä aikoo Syyriassa pommittaa ainoastaan Islamilaista valtiota. Sitten kun Venäjä pommitti muutakin oppositiota, niin lännessä oltiin tästä yllättyneitä.

Mikäli Suomessa oltaisiin seurattu venäläistä mediaa edes ollenkaan, olisi tullut selväksi, ettei Venäjä tee eroa ISIS:n ja useimpien muiden hallitusta vastustavien armeijoiden ja sissiryhmien välillä.

Lisäksi en näe mitään erityistä syytä levittää ryhmässä suomalaisen median linkkejä, kun ne ovat muutenkin yleisessä jaossa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hyvin trollattu! Presidentti Putinille mitattiin Venäjällä kaikkien aikojen gallup-kannatus: 89,9 prosenttia.

http://vz.ru/news/2015/10/22/773721.html

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Ai jaa. Miten tuo liittyy mitenkään kirjoitukseeni? En kertonut tässä yhtään mitään Venäjästä, vaan ainoastaan suomalaisesta salaliittoteoriasta ja siihen liittyvästä Facebook-ryhmästä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No sori jos tuli väärään paikkaan.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen Vastaus kommenttiin #6

Jätä nyt se tripla väliin.

Käyttäjän HarriKuusela kuva
Harri Kuusela

Sieltä se taas tuli?
Venäjän demokratia on vielä nuori. Se on ainakin 20 vuotta meistä jäljessä. Jos muistat niin paljonkohan meillä oli Kekkosen kannatus? Maailma muuttuu, toivottavasti parempaan, myös venäjällä. Siellä ei kaikki todellakaan mene niin kuin pitäs. Eihän sitä kukaan kiistä? Kai ymmärrät että mitä itse teet täyttää kaikki kriteetit sille mitä syytät Ollin tekevän etä tee sitä edes kovin älykkäästi?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

On kyllä Saara Jantuselta aivan käsittämätön teko vetää facebook-ryhmä "Venäjän trolliarmeija" muka todistamaan hänen väitteitään Venäjän ohjailemasta mielipidemuokkauksesta Suomessa. Olen itse kuulunut tuohon ryhmään, ja sen alkuperäinen tarkoitus on nimenomaan kiinnittää vakavaa huomiota vainoharhaiseen trollijahtiin, joka on toden totta alkanut muistuttaa noitavainoja. Se, että ryhmään liittyy kaikenlaista väkeä, sävyttää sitä tietysti johonkin suuntaan, ja ryhmästä löytyy tarvittaessa varmasti ties minkälaisia yksittäistapauksia – kuten kaikista avoimista fb- ja muista vastaavista avoimista ryhmistä.

Itse olen sitä mieltä että trollijahtihysterian alkuunpanija on media, ja vakavaa tässä on se, että keskeinen toimija on ollut Yle ja sen muutama huomionkipeä toimittaja, joista ei muuten ole kuulunut mitään tuon kohun alullepanon jälkeen – lienevätkö talossa töissä enää? Mutta kaupallinen media on tahkonnut tuosta hysterian ja pelon lietsonnasta kasapäin kahisevaa omistajilleen. Sillä pelko ja salaliittoteoriat myyvät hyvin, ja nyt kun media kilpailee itseään kuoliaaksi, mikä tahansa myyntivaltti kelpaa – pahimpana niistä valhe. Toki valtaosa kaupallisesta mediasta osaa välttää valehtelemisen juridiset sudenkuopat ja onkin kehittänyt tehokkaan strategian syöttää yleisölle valheita, jotka eivät juridisesti ole valheita. Siitä hyvänä esimerkkinä juuri tuo trollikohu.

Media lyhytnäköisessä voiton- ja huomiontavoittelussaan osaa muodostaa näitä "yleisiä totuuksia" siten, että vaikutelmaksi yleisölle jää se, että "kaikkihan sen tietävät" – oli aihe ja asia tai niiden totuuspohja mikä vain.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Suosittelen kaikille, myös Venäjän ystäville että lukekaa kirja. Silloin voitte kirjoittaa paljon uskottavammin.

Kirjassa mainitaam useita Kremlin trolleja. Näistä Johan Bäckman on varmaan paras, hän aloitti menestyksellisesti infosodan Suomea vastaan jo vuosia sitten. Monet väittävät että hän on Venäjän trolli mutta jotkut epäilevät että hän touhuaa CIA:n laskuun. Vaikea sanoa kumpi osapuoli hyötyy enemmän Bäckmannin agitaatiosta. Minusta Bäckman on selvästi Venäjän ystävä. Ei miljoonamies lähde dollarien perässä juoksemaan vaikka maksettaisiin. Rikkaana on mukava olla, voi tehdä mikä haluaa.

Kaksi kertaa venäläiset ajoivat minut pois kotoani pyssyjen ja pommien avulla, tappoivat sukulaisiani ja ryöstivät kotini. Tämä infosota on oikeastaan miellyttävä, voi kotoa käsin lämpimässä ja vodkalasi vierellä naputella viestejä vihollisen suuntaan!

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Mikäli olet lukenut kirjan, suosittelen lukemaan sen uudestaan. Kirjassa ei esitetä mitään todistetta siitä, että minkäänlaista infosotaa olisi olemassa. Venäläismielisten ja Nato-vastaisten kirjoittajien olemassaolo ei ole mikään salaisuus. Tämä ei kuitenkaan vielä tee heistä Venäjä-trolleja, eli siis tavalla tai toisella osallisia tähän väitettyyn Venäjän informaatiosataan.

Oma kirjoitukseni koski kuitenkin lähinnä Facebook-ryhmäämme, ei itse kirjaa. Sen sijaan kirjassa Venäjä-trolliksi väitetty Peter Saramo on arvostellut kirjan. http://vastavalkea.fi/2015/10/21/infosotarintamalt...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Miten sen nyt ottaa?

Jos minua kohti ammutaan tämän tästä, niin minä alan ampumaan takaisin. Eikö tämä ole sotaa?

Jos minulle kieroillaan ja valehdellaan jatkuvasti ja minä alan vastaamaan valheisiin, niin eikö se ole informaatiosotaa?

Väitätkö että talvisotaa ei ollut koska hyökkääjä ei julistanut sotaa?

Juha Hämäläinen

Tuota tuota....Minä olen alkuasukas jäsen tuossa ryhmässä, joka oli alkuun erittäin hienosti huumorilla kuorrutettu. Useiden FB-ryhmien evoluutioon kuuluu muuttua ns. yleisryhmiksi ja tämä on käynyt myös Venäjän trolleille.

Huumorin katoamisen myötä on minunkin osallistuminen keskusteluun on vähentynyt.....

Sinänsä huvittavaa, että HS, YLE, maanpuolustuslaitos ja sen "tutkijat" ovat ottaneet asiakseen sättiä "Vitsinä" syntynyttä FB-ryhmää!

PS. Ryhmä perustettiin vasta ensimmäisen "Venäjän Trolli" - uutisen jälkimainigeissa.....

Mutta toisaalta olisihan se kallis tohtoriskoulutus mennyt hukkaan jos ei olisi FB-ryhmää jonka keskusteluja voisi tutkia verorahoilla!

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Jos Yhdysvalloilla ja oliko se nyt Iso-Britannialla ja Israelilla on maksettuja ammattirolleja niin todennäköisesti Venäjälläkin on. Kyllä Venäjä haluaa varmasti pysyä mukana sodankäynnissä ihan nettisodankäynninkin osalta.

Lisäksi Verkkomedian entinen päätoimittaja on nykyään Itä-Ukrainaan perustetun tasavallan mediatirehtöörinä estämässä Venäjän toimia kritisoivien toimittajien työtä alueella. Vaikkei selviä todisteita mistään maksuista olisikaan, niin tuollainen pistää miettimään...

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Sinällään en edelleenkään pidä mahdottomana tällaisen toiminnan mahdollisuutta. Tästä vain pitää olla joku näyte, ennen kuin ketään ryhdytään syyttämään asiasta. Todistustaakan pitää olla näin päin.

Antti Jokela

Kyseinen herra kyllä tunnustautuu infosoturiksi, mutta ei trolliksi. Lehtihaastattelussa hän kielsi saavansa Venäjältä rahaa Verkkomedian toimintaan, mutta toisaalta hänellä ei ollut mitään tietoa mistä raha tuli. Lieneekö sama periaate nyt DONi News -tietotoimistossa? Rahan tuloahan ei voi estää. Sitä vain tulee yllättäen ja pyytämättä kuten fakseja entiselle pääministerille.

http://www.loviisansanomat.net/lue.php?id=7543

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Olli on hyvä ja haastaa Juntusen kunnianloukkauksesta oikeuteen, katsotaan sitten löytyykö todisteita vai ei.

Vai kestääkö kantti?

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Minä olen Juntunen, tuon kirjan kirjoittaja on Jantunen. Yhden kirjaimen ero sekoittaa helposti.

En voi tietenkään syyttää Jantusta kunnianloukkauksesta oikeuteen, koska hän ei ole syyttänyt minua mistään henkilökohtaisesti. Emme edes tunne toisiamme.

Käyttäjän HarriKuusela kuva
Harri Kuusela

Jos aihe kiinostaa suosittelen lukemaan pitkän arvostelun kirjasta. Arvostelija on kirjassa esiintyvä henkilö mutta mielestäni hän tekee asiallisen analyysin.
-Kirja ei ole tietokirja eikä kirjan kirjottajakaan sitä siksi väitä. Kirjassa ei ole ainuttakaan lähdetietoa jonka voisi tarkistaa. Täten kirjotus on kirjottajan oma tilitys ajatuksistaan ja tunteistaan.

Omankin osuuden kirjasta arvostelija käy huolellisesti läpi.

Tutustukaa tekstiin enne kuin mollaatte sen, kiitos.

http://vastavalkea.fi/2015/10/21/infosotarintamalt...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Onkohan tämäkin "trollausta"?

"Putin saapui kansainväliseen Valdain keskusteluseuraan, Avtovaz yhtiön uudella Lada Vesta autolla. Hänen kanssaan autossa oli Avtovaz -yhtiön johtaja Bo Andersson."

Lue lisää: http://fi.sputniknews.com/politiikka/20151022/4988...

Toimituksen poiminnat