Olli Juntunen Impivaaran talousseura

Suuri journalismipalkinto vainoharhaisille kirjoituksille

Suuren Journalistipalkinnon 2015 voittajat on valittu. Vuoden juttu -palkinnon voitti Jessikka Aro Yle Kioskin juttusarjalla: Venäjän trollit Suomessa. Jessikka Aron juttusarja käsitteli palkintolautakunnan mukaan monipuolisesti Venäjän verkkopropagandaa ja yrityksiä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Suomessa.
Ongelmana on vain, ettei jutuissa ollut yhtään mitään tähän viittaavaakaan. Aro pystyi lähinnä osoittamaan sen, että suomalaisessa verkossa toimii aktiivisesti henkilöitä, jotka haluavat ylläpitää hyviä suhteita Venäjään. Tämä ei ole mikään uutinen, koska nämä ihmiset juuri tällä aktiivisella toiminnallaan pyrkivät kertomaan tämän avoimesti.

Aro väittää jollakin tapaa Venäjän masinoivan tämän ”trolliarmeijan” ajamaan etuaan. Mitään todistetta hän ei tästä esitä. Hän ei osoita, että Venäjän valtio olisi mitenkään edes yhteydessä näihin ihmisiin. Aro kyllä kävi Pietarissa esittelemässä rakennusta, josta trollaamisen pitäisi tapahtua, mutta ei tässäkään jutussa ollut mitään todistetta verkkovaikuttamisesta Suomessa. Koko juttusarja on suorastaan typerryttävän tyhjä kaikesta sisällöstä. Olen käsitellyt tätä jo aiemminkin kahdessa kirjoituksessani (http://ollijuntunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199359-venaja-trollit-ovat-yleisradion-luoma-harhainen-salaliittoteoria ja (http://ollijuntunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205181-venajan-trolliarmeijan-puolesta).

Eräs perustelu Aron saamalle palkinnolle oli hänen kokemansa vaino näiden trollien taholta. Minäkin myönnän lähettäneeni hänelle sähköpostia, jossa kysyin häneltä perusteita ja todisteita näkemyksilleen. En ole havainnut häneen kohdistuvan mitään epäasiallista vainoa, tai en ainakaan mitään sellaista, jota pahempaa Yleisradio ei olisi kohdistanut toistuvasti muun muassa maahanmuuttokriittisiin tai Venäjä-myönteisiin ihmisiin.

Lisäksi trollikirjoittelu on ollut luomassa täysin suhteetonta Venäjä-hysteriaa lehdistössä. Ilmeisesti Putin ja Venäjä ovat kaiken tapahtuvan takana. Kun Venäjältä tuli vähäisessä määrin laillisia turvapaikanhakijoita, tämä katsottiin Venäjän hybridisodaksi Suomea vastaan. Kun samaan aikaan Ruotsista tuli yli 30 000 turvapaikanhakijaa laittomasti, niin tästä ei arvosteltu ruotsalaisia ollenkaan. Tästä hysteriasta on tullut vähitellen päivittäistä. Esimerkiksi äskettäin Iltasanomien mukaan Putin oli Saksan osavaltiovaalien suurin voittaja (http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001137666.html).

Surkuhupaisaa tästä kaikesta tekee se, että juuri vasta maaliskuun alussa nämä tässä jutussa mainitut mediat julkaisivat yhteisen kannanoton (http://yle.fi/uutiset/paatoimittajien_kannanotto_luotettavan_median_puolesta/8709207), jossa luvataan muun muassa, että ”Sitoudumme oikeisiin tietoihin perustuvaan ja merkitykselliseen journalismiin.” Tämän ei pitäisi tarkoittaa perustelemattomia syytöksiä, salaliittoteorioita ja juttujen kirjoittamista vailla minkäänlaista näyttöä niiden luotettavuudesta. Nyt olisi tämän ”eettisesti kestäviin periaatteisiin sitoutuneen” median korkea aika esittää jonkinlainen todiste siitä, että Venäjä kävisi jotain verkkokampanjaa Suomessa. Erityisesti sen takia, että se on syyttänyt toistuvasti syyttänyt vaihtoehtoista mediaa Venäjän agenteiksi.

Kun suomalainen valtamedia syyttää monia suomalaisia vieraan vallan agenteiksi, eikö tästä pitäisi esittää edes jokin todiste? Jos tällaista ei ole, niin onko tämä oikeisiin tietoihin perustuvaa ja merkityksellistä journalismia? Missä määrin kukaan voi enää luottaa suomalaisiin tiedotusvälineisiin?

En pidä mitenkään mahdottomana, etteikö Venäjä harjoittaisi oikeastikin verkkovaikuttamista Suomessa. Jos joku pystyisi tämän osoittamaan, siitä tosiaan ansaitsisi journalismipalkinnon. Jos Venäjä harjoittaa tällaista, niin se tuskin paljastuu, koska Suomessa ei ilmeisesti harjoiteta laadukasta journalismia. Kehotan kaikkia allekirjoittamaan kansalaisaloitteen Yle-veron lakkauttamiseksi (https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1818). Tällaista propagandaa ei tule rahoittaa veronmaksajien varoista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Palkinto meni oikeaan osoitteeseen. Jessika Aron ja Saara Jantusen kirjoitukset avasivat monen silmät. He uskalsivat nostaa asian julkisuuteen.

Olli Juntunen kirjoittaa:
"Aro väittää jollakin tapaa Venäjän masinoivan tämän ”trolliarmeijan” ajamaan etuaan. Mitään todistetta hän ei tästä esitä."

Kyllä tällaisesta on todisteita. Trolli kirjoittaa melkein sata juttua päivässä, aamuvarhaisesta iltamyöhään. Ainoa asia on Venäjän ylistys ja EU:n ja Suomen nuijiminen.

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Missä nämä todisteet sitten ovat? Olen tosiaan kirjoittanut Arolle itselleenkin saamatta vastausta. Ehkä sinä voit auttaa?

Käyttäjän JukkaHuikari kuva
Jukka Huikari

Olli hyvä, oletko sitä mieltä että kaikki ne haastatellut venäläiset valehtelevat, he jotka ovat kertoneet mediassa olleensa töissä tässä Pietarin trollitehtaassa? Kertoivat palkan, tehtävät ja ihan kaiken hyvin tarkkaan. Miksi he sitä valehtelivat?
Ja kerrotko myös kantasi mistä maasta olivat nämä vihreät miehet Krimilla ja Kiovassa?
Onko mielestäsi Venäjä toiminut oikein Krimin suhteen? Onko itä Ukrainassa Venäjän joukkoja? Valehtelevatko nämä kaikki eri videoilla olevat pidätetyt venäläiset sotilaat? Onko sinulla koskaan tunne, että voisit itse olla väärässä, kun lähes koko muu maailma ja kansainväliset tarkkailijat ovat eri mieltä kanssasi. Ja kuka mielestäsi on syyllinen malesialaisen koneen pudottamiseen? Valehteliko venäläinen vkontaktessa elvistellessään koneen pudottamisella? Oliko mielestäsi venäjän teko oikein, kun esti kansainvälisen tutkinnan koneen pudottamisesta yk:ssa?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #21

Sana sanaa vastaan. Se, että miljoona ihmistä sanovat jonkin olevan totta, ei tee siitä totta.

Kuten Olli sanoi on mahdollista, että Venäjä mielipidevaikuttaa, mutta pari haastattelua ei riitä todisteeksi eikä todellakaan riitä journalismipalkintoa varten.
Taisi suomalainen tutkiva journalismi kuolla Hannu Karpon ohjelman mukana.

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen Vastaus kommenttiin #21

>>oletko sitä mieltä että kaikki ne haastatellut venäläiset valehtelevat, he jotka ovat kertoneet mediassa olleensa töissä tässä Pietarin trollitehtaassa? Kertoivat palkan, tehtävät ja ihan kaiken hyvin tarkkaan. Miksi he sitä valehtelivat?>>

Näytä minulle joku linkki, jossa joku väittää toimivansa Suomen verkossa. En minä ole havainnut kenenkään väittävän tällaista, joten en syytä ketään tällaisesta valheesta.

>>Ja kerrotko myös kantasi mistä maasta olivat nämä vihreät miehet Krimilla ja Kiovassa?>>

Ei liity asiaan.

>>Onko mielestäsi Venäjä toiminut oikein Krimin suhteen?>>

Ei liity asiaan.

>>Onko itä Ukrainassa Venäjän joukkoja? Valehtelevatko nämä kaikki eri videoilla olevat pidätetyt venäläiset sotilaat?>>

Ei liity asiaan.

>>Onko sinulla koskaan tunne, että voisit itse olla väärässä, kun lähes koko muu maailma ja kansainväliset tarkkailijat ovat eri mieltä kanssasi.>>

En ole havainnut "koko maailman" tai ainoankaan kansainvälisen tarkkailijan olevan kanssani eri mieltä. Itse asiassa en ole havainnut yhdenkään kansainvälisen tarkkailijan mitenkään huomioivan asiaa paitsi haastattelemalla Aroa tai referoimalla Yleisradiota.

Jne.

Tämä kirjoitus ei koskenut niinkään Venäjää, vaan Yleisradiota ja suomalaista mediaa. Vaikka Krim ja Ukraina ovat mielenkiintoisia alueita, ne eivät liity tähän suomalaisen median alennustilaan suoranaisesti. Tästä syystä en ole halukas keskustelemaan asiasta tässä.

Ari Turpeinen

Niin ei kai se EU:n vastustaminen tai Venäjän kehuminen ole kiellettyä?Kyllä jos esimerkiksi katsoo tuota EU:n toimintaa niin vain hölmö voi olla vastustamatta sitä.Itsekin olen sitä mieltä että narkkarin palkkaaminen vuoden journalistipalkinnolla oli luonteeltaan poliittinen.Asiasisältö näissä Aron kirjoituksissa olla nolla.Se on monelle kova pala suomessa että kaikki ei hyväksy suomessakaan Natoa,venäjän pakotteita,yleensä huonoja ja viilennettyjä naapurisuhteita vääristelemällä räikeästi lähihistoriaa esimerkiksi Kiovan tapahtumissa.Esimerkiksi poliittisia ohjelmia yle ei pysty tuottamaan jossa kaikki osapuolet olisi samanaikaisesti kertomassa näkemyksiään.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jos henkilö kirjoittaa yhdessä päivässä 80 juttua, osa usean sivun mittaisia, niin hän ei ehdi muuta tekemään. Kun tätä jatkuu kuukaudesta toiseen ja aiheena on yksinomaan Venäjän kehuminen ja Suomen ja EU:n haukkuminen, niin väkisin tulee mieleen että kirjoittaja on Kremlin trolli. En uskalla tässä julkaista epäillyn nimeä koska ylläpito antaa helposti varoituksen. Jollain puolueettomalla foorumilla voisin julkaista tarkemmat tulokset. En vain tiedä mikä se voisi olla?

Aro on jo saanut ansaitsemansa kiitokset. Voin minä kertoa että tuleva nobelisti sanoo että Venäjää pitää vain kehua, muuten se suuttuu ja hyökkää taas Suomeen:)

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Eli siis sinulla ei ole esittää mitään todisteita?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Minäkin väitän. Suomessa amerikanmielisiä jotka lehtikirjoituksillaan mieliämme kääntävät USA-myönteisiksi. Heillä jopa tunnettu oma julkaisu, Valitut Palat.

Journalistipalkintoa nyt sitten oottelen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Toisaalta myös Yle lähettää suoraan svt:n ohjelmia ja loput ovat tyyliä "Suomi on ruotsalainen". Ylen kilpailija on Ruotsalainen Bonnier, joka omistaa lukuisia radio- ja tv-kanavia ja lehtiä, sekä esimerkiksi kustannusosakeyhtiö Tammen ja Akateemisen Kirjakaupan. Amerikkalaiset Fox Entertainment Groupeineen ovat edelleen pieni vähemmistö.
Ei minulla mitään sitä vastaan ole, että vieraiden maiden näkemyksiä esitetään, mutta niitä pitäisi esittää edes vähän tasapuolisesti.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olli Jantunen, älä viisastele. Soita minulle niin kerron tarkasti. Tai voinhan minäkin soittaa. Oletko Olli Kalervo vai Olli Tapani?

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Olen Olli Kalervo Juntunen. Minulle voi lähettää sähköpostia osoitteeseen olli.juntunen@gmail.com.

Puhelinnumeroani en mielelläni jaa tuntemattomille, valitan.

Mauri Avelin

Olenkin aina ihmetellyt kun itse olen saanut "Venäjän trolli" nimityksen jättäessäni kommentteja eri lehtiin.
Aivan tosissaan olevia ihmisiä, jotka väittävät "trollitehtaan" olevan Pietarissa? Sieltä kuulemma maksetaan "trolleille" ja annetaan oikein ohjeetkin mitä täytyy kirjoittaa!
Sanon vain että yksi syy tällaiselle ilmiölle, "Venäjän trolli" on se tosiasia että, esim. RT ja muut Venäläiset mediat ovat tulleet hyvin toimitettuina, ja objektiivisina tiedonvälittäjinä uskomattoman suosituiksi kaikkialla, RT:llä on 70-100 miljoonaa katsojaa ympäri maailmaa ja tämä vain RT:llä.
Eikö olisi näiden trolli juttujen levittäjien aika katsoa ns.itseään peiliin! Läntisten medioiden valehtelu uutisia on saatu seurata usean vuoden ajan, eikä vähiten Syyrian sodasta. Muistakaa vaikka CNN "Danny Syyrialainen" figuuri ei kauankaan sitten. Nyt läntisellä bolagmedialla on hirmuinen hätä kun venäläistä mediaa seurataan entistä enemmän, niin
että jopa sensurointia on tarjoiltu aseeksi niitä vastaan. Esim. täällä Ruotsissa tunnettu russofobi Patrik Oksanen on tarjoillut "medioiden certifiointia"? Mitä hän tarkoittaa ei ole vaikea arvata. Yksinkertaisesti sensurointia, mitä tulee vaikkapa RT:n
uutisiin.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Ettei tässä nyt vaan oltais peräti trollin blogissa :))

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Aron juttu oli yritys selviön toteamiseksi, minkä kaikki analyyttisesti ajattelevat tietävät ennestään. Propagandan keksijät eivät jätä käyttämättä tätä halpaa keinoa. Luuletko sinä fyysikko Aron pystyneen väärentämään sen pätkän, missä röökillä olevat jupisevat jotakin venäjäksi.
Ymmärrän venäjämielisten katkeruuden ideologian kaaduttua ja saatuaan kaiken kattavan ansion utopiuudestaan. Ota ne neuvostoliittolaiset aurinkolasit, joista ei näe edes auringonpimennysta pois päästä ja tutki Nobelia varten jotakin muuta. Katso eilinen ulkolinja Venezuelasta, kommunistisesta onnelasta ilman jääkaapin piirilevyä tai reagenssia sairaalassa, revi siitä huumoria. Venäjä on häpeä Euroopassa, vastenmielinen systeemi, käy sääliksi ihmisiä siinä lihamyllyssä.

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

>>Luuletko sinä fyysikko Aron pystyneen väärentämään sen pätkän, missä röökillä olevat jupisevat jotakin venäjäksi.>>

En ole lukenut fysiikkaa sitten lukion, ellet sitten käytä fyysikkoa jotenkin haukkumasanana. Mitä pätkää tarkemmin tarkoitat? Ainakaan tässä ei ole mitään viitettä trollaamiseen: http://kioski.yle.fi/omat/kioski-pietarin-trollite....

>>Ota ne neuvostoliittolaiset aurinkolasit, joista ei näe edes auringonpimennysta pois päästä ja tutki Nobelia varten jotakin muuta. Katso eilinen ulkolinja Venezuelasta, kommunistisesta onnelasta ilman jääkaapin piirilevyä tai reagenssia sairaalassa, revi siitä huumoria. Venäjä on häpeä Euroopassa, vastenmielinen systeemi, käy sääliksi ihmisiä siinä lihamyllyssä.>>

Pystytkö selostamaan, miksi niin monet russofobit kuvittelevat jotenkin Venäjään myönteisesti suhtautuvien olevan kommunisteja? Onko heillä jäänyt sama levy päälle? Eikö olisi jo aika päästä nykyaikaan?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Myönnät olevan Venäjään myönteisesti suhtautuva... Siinä on juuri se vika teissä russofiileissä. Ihailette systeemiä, jossa valtion varat siirtyvät rikollisella toiminnalla harvojen käsiin, toisinajattelijat pamputetaan tai tapetaan päättäjien puheet on perseestä jne. Jos sinun sokea ihailusi kohdistuisi venäläisiin ihmisinä, siinä olisi jotakin järkeä, mutta nomenklatuuraan ihastunut itäsuomalainen tollo? Ei tule nobelia näissä sfääreissä.

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen Vastaus kommenttiin #30

Venäjän tila ei ole tämän kirjoituksen aihe, vaan suomalaisen median tila. Vaikka suhtaudunkin Venäjään myönteisesti, tämä ei tarkoita mitään sokeaa ihailua, varsinkaan nomenklatuuraan.

Käyttäjän markusraitolampi kuva
Markus Raitolampi

Kirjoitan itse blogikirjoitusta kyseisestä aiheesta, ja julkaisen sen kunhan saan viimeisteltyä. Olen Juntusen kanssa samaa mieltä muusta, paitsi siitä, että ylevero pitäisi poistaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Voiko joku antaa linkkiä missä tämän kuuluisan trollin juttuja saa lukea, en nimittäin koskaan ole näitä nähnyt?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eikö trollia enää löydy, armeijasta puhumattakaan?

Käyttäjän haapaniemi74 kuva
juha haapaniemi

Työttömän työnäyte

Venäjä hyvä!
Muut paha!

P.S. Ruplan kurssi on mitä on...
eli palkka euroina.

P.P.S. Myös vodka sopii

Käyttäjän JarmoLius kuva
Jarmo Lius

Mielipidevaino on tämän ajan ilmiö, muttei uusi ilmiö. Leimaaminen venäjätrolliksi olisi hupaisaa ellei se oliisi kohtalaisen loukkaavaa. Leiman myötä seuraa vaino, mitätöiminen, halveraaminen, vaientaminen, olemattomaksi tekeminen. Leiman saanut ei voi keskustella ilman jatkuvaa sensurointia. Yhteiskunta vainoaa toisinajattelijoita.

Miksei Venäjästä saisi puhua positiivisesti? Edes silloin kun siihen on syytä? Vaikkapa todeta Venäjän myöntäneen krimiläisille oikeuden paeta liittovaltioon pakkoliitosta NATOon ja EUiin. Pakoon Ukrainan sotilaallista uhkaa joka syntyi helmikuussa 2014?

Venäjä pelasti krimiläiset mahdollisesti jopa kansanmurhasta. Itäukraialaiset eivät olleet yhtä onnekkaita. Heitä lahdataan ja sadat tuhannet heistä ovat joutuneet paeta kodeistaan.

Carita Tiainen

Otsikkosi kertoo jo oleellisen. Suuri journalismipalkinto todellakin meni vainoharhaisille kirjoituksille. Esim. Jessikka Aro ei tosiaan ole esittänyt "Venäjän trolli"-jutussaan mitään esimerkkejä, tai todellisia faktoja. Minulla on mennyt luotto valtamediaan, varsinkin Yleen aikoja sitten. Vaikka päätoimittajat vannoo totuudenmukaisen uutisoinnin nimeen, niin silti tulee koko ajan tuulesta temmattuja väitteitä. Ja keksittyjä juttuja, esim. Soldiers of Odineista..P.S. Loistava kirjoitus!

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Yle on ainakin maahanmuuttokriittisiä eli rasisteja kohdellut turhankin helläkätisesti kenties myös Venäjän puolesta trollaavia.

Olen sanonut tämän aiemminkin, mutta ei trolleille kukaan välttämättä mitään maksa, vaan he ovat venäjänmielisiä jotka jankkaavat propagandaansa ympäri nettiä. Kyllä näihin törmää vaikka ei edes yrittäisi heitä löytää.

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

>>Olen sanonut tämän aiemminkin, mutta ei trolleille kukaan välttämättä mitään maksa, vaan he ovat venäjänmielisiä jotka jankkaavat propagandaansa ympäri nettiä. Kyllä näihin törmää vaikka ei edes yrittäisi heitä löytää.>>

Venäjään myönteisesti suhtautuvat ihmiset, vaikka sitten trollaavatkin, ovat eri asia kuin Venäjän masinoima infosota, joita Aron jutut käsittelevät.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Venäjän ei tarvitse masinoida erillistä infosotaa, jos löytyy ihmisiä jotka toistavat yleislevitykseen masinoitua propagandaa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kyllä Venäjästä voi positiiviseen sävyyn puhua, kaikki positiivinen siitä valtiosta on meidänkin kannaltamme mukava asia.

Jos taas lähdetään valkopesemään ihan kaikkia Venäjän tekemisiä niin se ei suinkaan tarkoita halua ylläpitää hyviä suhteita itänaapuriin vaan pikemminkin päinvastoin. Ja jos vielä valehdellaan toistuvasti Venäjän puolesta tai pyritään vaientamaan Venäjästä kriittisesti puhuvia niin sellaisten motivaatiota sopiikin epäillä. Ilmiö tässä laajuudessa on Suomessa täysin uusi.

Palkinto meni täysin oikeaan osoitteeseen. Kyseessä on ilmiö josta ei sovi vaieta vaikka sellaistakin yritystä näinä päivinä on ilmassa.
Ja vaikka asiasta kirjoittavia journalisteja on uhkailtu niin pelottelijoille ei sovi antaa periksi.

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

>>Palkinto meni täysin oikeaan osoitteeseen. Kyseessä on ilmiö josta ei sovi vaieta vaikka sellaistakin yritystä näinä päivinä on ilmassa.>>

Jos luet kirjoitukseni, niin en suinkaan vaadi vaikenemaan asiasta, vaan esittämään siitä edes jonkin todisteen.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Onhan muutama trollitehtaassa työskennellyt ehtinyt antamaan haastatteluja useammallekin eri medialle. Vaikka niihinkin sopii suhtautua kriittisesti, on niiden vääräksi osoittaminen tai huomiotta jättäminen hieman vaikeaa. On paljon helpompaa vaatia noiden medioiden rahoituksen lakkauttamista ja/tai saamista poliittiseen ohjaukseen.

Pikemminkin asiaa valaisee se miten tämä ilmiö yleensäkin toimii. Mikä saa aikuisen ihmisen omalla nimellään tai feikkiprofiililla suoltamaan venäläistä valtiojohtoista propagandaa jatkuvalla syötöllä.
Jos olet huomannut niin usein näiden puheenaiheet ja painotukset vaihtuvat samanaikaisesti kuin yhteisestä käskystä. Ilmiö on säännöllinen ja silloin ei enää puhuta mielipiteitään esittävistä kansalaisista vaan ylhäältä ohjatusta ryhmästä. On se nyt kumma ellei sellaisen taustat herätä kysymyksiä.

Nyt kun ovat jääneet kiinni muutamastakin lapsellisesta valheesta josta lapsikin olisi pysynyt pötypuheeksi osoittamaan niin kysymys kuuluu miksi. Kenen etua se palvelee? Tai kenen etua palvelee Venäjästä kriittisesti kirjoittajien journalistien pelottelu hiljaiseksi?

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen Vastaus kommenttiin #25

>>Onhan muutama trollitehtaassa työskennellyt ehtinyt antamaan haastatteluja useammallekin eri medialle.>>

Kuten esimerkiksi? Helsingin Sanomat haastatteli tällaista venäläistä verkkovaikuttajaa, joka erikseen kielsi toimivansa Suomen verkossa.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Hyvä blogi, Olli! Kyllä minusta voisi hyvällä syyllä väittää, että Suomen media on korruptoitunutta.

Hannu Rainesto

On sitä taasen neropatit kokoontuneet asialle, eikä yksikään näytä ymmärtävän mitä tarkoittaa kommunismi, johon silti kantaa ottavat. Ensimmäinen kriteeri kommunismille esiintyä jossain on se ette siitä on valtio kuoleennutettu jo sosialismin kauden aikana. Sosialismi on siirtymäkausi kapitalismin ja kommunismin välissä. Sosialismi on valmis, kun se pystyy kuoleennuttamaan valtion, tuon omistavan luokan vihamielisen koneiston pois.

Venezuela, Kuuba, Kiina, Pohjoi-Korea, Vietnam, Chile, Neuvostoliitto jne.. kaikki nämä ovat yhteisöllisyyteen pyrkiviä yrityksiä sosialismiin siirtymiseksi. Eivät vain ole siinä vielä onnistuneet, koska Kapitalismi on edelleen hengissä, tosin pahasti kalkkiviivoilla jo puuskuttaen.
Kahta eri talousjärjestelmää(tuotantoapaa) ei voi olla yhtä aikaa globaalissa kapitalismissa, tämän todistaa mm. USA:n toimet kaikkialla maailmassa. Mutta kaikkialla silti sikiää pyrkimyksiä pois omistavan luokan ikeen alta, aivan kuten silloin, kun kapitalismi tuotantotapana löi feodalistisen tuotantotavan. Tämä vaihe kesti kapitalismilta n.1500 luvun alusta 1800 lukuun.

Istutte ihmiset junassa, joka ajaa raidetta jolla ei ole jatkumoa kuin yhteisöllisyydessä. Yhteisöllisyyden toinen nimi on kommunismi, Pariisin kommuunin mukaan. Lapsenne ja lapsen lapsennen tulevat elämään jo parempaa yhteisöllistä maailmaa kuin tämä rakentamanne!

Käyttäjän SamuliKetola kuva
Samuli Ketola

Tehtaasta kai tulee tavaraa, tuotteita. Minä olisin toivonut, että nyt suuresti palkittu toimittaja olisi esitelly yhden, tai muutaman sellaisen tuotteen.

Jos tuotteella tarkoitetaan ihmistä, niin rinnastus tehtaaseen on hieman ontuva, ehkä myö alentava ja loukkaava. Kaikki me, kai tiedämme mistä suunnasta ihmiset tulevat.

Satuin myös katsomaan, ehkä tämän mainitun haastattelun Pietarista. Rakennus muistotti enemmän toimistorakennusta, kuin tehdasta. Olisikin ehkä ollut osuvampaa otsikoida "trollitalon" tai "trolliviraston" edessä.
Haastatellut ihmiset puhuivat venäjää, mitä en ymmärää, mutta en tiedä kertoivatko he vaikuttamisesta suomeen?

Toisaalta voisi myös kokeilla vastaavaa myös meillä, eli mennä jonkun suomalaisen firman ovensuuhun ja kysellä ovesta kulkevilta "mitä te siellä oikein teette"?

Lopuksi toi oli yhden ulkomaisen vaikuttajan palkinto suomalaiselle journalismin kukkaselle. Eikä edes suomen mittapuun (7000 euroa ) mukaan kovin suuri:)

https://en.wikipedia.org/wiki/Bonnier_Group

Kiitokset Olli Juntuselle

Käyttäjän perttilaine kuva
Pertti Laine

Jotenkin minusta tuntuu, että erityisesti ko. palkinnon jälkeen toimittaja Jessikka Aro on joiden mielissä ikäänkuin integroitunut sotatieteen tohtori Saara Jantusen kanssa- Aroon kohdistuva arvostelu on täysin yhtenäistä Jantusen ryöpyttämisen kanssa ja toki pahempaakin, mitä huumetuomiolla lyömiseen tulee.

Jos pelkästään Jessikka Aro olisi tuonut trolliasian ilmi, mutta asia on ollut esillä myös Maanpuolustuskorkeakoulun taholta ja puolustusministerimmekin on ottanut siihen kantaa; niin voisi vahvasti olettaa, että todisteita on enemmänkin, mitä julkisuudessa on voitu esittää.

Poliittisen manipulaation ovelin väline on provokaatio, ja se on aina Venäjällä osattu.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Koska Olli pyysi aloituksessaan todisteita trolleista, lähetin niitä hiukan hänelle s-postissa. Mitä mieltä olet Olli, jatkanko tutkimuksiani ja julkaisen todisteet? Vai olisiko syytä vaieta, Venäjä voi suuttua eikä palauta ryöstämäänsä Karjalaa minun takiani:)

Käyttäjän JukkaHuikari kuva
Jukka Huikari

Leo hyvä, laittaisitko ne dokumentit tännekin? Vaikka turhaahan se lie on, nämä lahkolaiset uskoo, että venäläiset laskuvarjojoukot eksyy 300 km, hävittäjä on 30 kilometriä pitkä, mummo voi todistaa 10 kilometrin korkeudessa olevan hävittäjän liikkeet, Kremlin ympäristön kaikki turvakamerat ovat sattumalta pois päältä yhtä aikaa, CIA maksaa meille kaikille, jotka olemme eri mieltä, putkoset ja bekmanit hyvää hyvyyttää jakaa vain venäjää ihannoivaa materiaalia ja haukkuu esim Suomen kaikki päätökset jne.
Mutta eipä kyllä tämä Olli vastannut esittämiini kysymyksiin. Puskista on aina helppo huudella ja pyytää dokumentteja, mutta jos kysymys esitetään toisinpäin niin vastauksia on turha odottaa. Mutta meillä täällä on onneksi mielipiteen vapaus, toisin kuin joissakin muissa maissa.

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

>>Mutta eipä kyllä tämä Olli vastannut esittämiini kysymyksiin.>>

Vastasin nyt, ollaanpa sitä kärsimättömiä. Minulle ei makseta tästä keskustelusta, joten en aina välittömästi pysty vastaamaan.

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Kommentoin tässä tämän tietyn henkilön nimeä mainitsematta. Siitä, että kyseinen henkilö on ilmeisesti venäläismielinen ei voida päätellä sitä, että hän olisi mitenkään Venäjän palkkalistoilla. Myöskään se, ettei kyseisestä ihmisestä ole verkossa paljoa tietoja, ei ole mikään todiste mistään. Se kertoo vain siitä, ettei tarvittavia tietoja ole. En minäkään mielelläni jaa paljoa henkilökohtaisia tietojani verkossa. Myöskään siitä, jos ihmisellä ei ole työpaikkaa ja laillisia tuloja ei voida päätellä, että hän saisi palkan Venäjältä. Tietysti voit yrittää selvittää asiaa.

Itsenäisyyspuolue on perustettu jo 1994. Se koostui lähinnä sellaisista ihmisistä, jotka jo aluksi vastustivat unionin jäsenyyttä. Tästä syystä on virheellistä pitää sitä ryhmittymänä, joka olisi perustettu palvelemaan Venäjää. En ole Itsenäisyyspuolueen jäsen, mutta kannatan itsekin Suomen itsenäisyyttä, enkä ymmärrä millä perusteella se olisi jotenkin Venäjän edun mukaista.

En myöskään usko Euroopan unionin hajoamisen olevan Venäjän edun mukaista. Mitä pidempään unioni säilyy pystyssä, sitä heikompi Eurooppa. Nykymenolla koko Eurooppa joutuu vähitellen Venäjän kainaloon.

En ole mielestäni puolustanut Venäjän rikoksia. Tämä kirjoitus ei ollut käsitellyt Venäjää, vaan suomalaista mediaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitä pidempään unioni säilyy pystyssä, sitä heikompi Eurooppa."

Federalistien ajatuksenjuoksun mukaan kaikki kritiikki Euroopan Unionia kohtaan on Venäjän etujen ajamista. Mitään järkeä federalistien ajatuksista ei muutenkaan voi löytää, kunhan heittelevät tyhjää retoriikkaa ilman perusteluita.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

En uskalla panna tänne US-blogiin näkyviin, olen saanut jo kaksi varoitusta ylläpidolta. Mutta katsotaan nyt, kaipaako Olli vielä lisätoditeita. Voin sitten tutkia tarkemmin ja kirjoittaa niistä jollain areenalla.

Käyttäjän JukkaHuikari kuva
Jukka Huikari

Tässä vielä Ollille tietoa, jotta osaat valmistautua matkaasi sinne seuraavalle lomallesi http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/video...

Käyttäjän OlliJuntunen kuva
Olli Juntunen

Miten romanien rettelöinti viranomaisten kanssa liittyy mihinkään? Laitoitko vahingossa väärän linkin?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Olli ei ole minkäänlainen trolli, ihan mukava ja huumorintajuinen mies. Ihan voisin käydä tapaamassakin Joensuussa liikkuessani Ortodoksisessa seminaarissa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kannattaa käydä, keskustelu Ollin kanssa on hyvää aivojumppaa.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Aro vain väittää että on systemaattista trollausta.

Kuka vain voi väittää mitä vaan.

Hän ei huomaa itse olevansa palkitsijoidensa lehdistöbulvaani..

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Ja ihan vain lähdekritiikkiä varten, lukijan on hyvä tietää Aron huumerikostaustasta.

Kyse on suonensisäisen huumeen käytöstä ja jakelusta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kun tässä ikää kertyy niin sitä tulee vähitellen vainoharhaiseksi ja tuo dementiakin hiipii. Siksi älkää suuttuko jos esittelen yhden Putinin trolliksi epäilemäni henkilön. Hän voittaa Pietarin trollit mennen tullen, joinakin päivinä lähes sata juttua ja hyvin monilla areenoilla ja erittäin ammattitaitoista informaatiota, lähdeviitteetkin kuin parhaimmilla professoreilla. Käsittämättömän ahkera, aamuvarhaiselta iltamyöhään istuu päätteen ääressä, hän vastaa tusinaa pietarilaisia kolleegoita.

Eläkeikää lähestyvällä Luoman Ilkalla on sana ja näppis hallussa. Hän saisi vaikka Caimbridsistä hetkessä tohtorin arvon. Eipä enää Jessikat ja Saarat ja muut akat hyppisi silmille:)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Eihän Kremlin trolleissa ole mitään vikaa, täysin laillista työtä. Ihan turhaa Olli ja muutkin koittavat väittää ettei sellaisia ole. Tottakai on! Eikös Lipponen ja Aho ole niitä parhaiten palkattuja Putinin trolleja.

Olisin ikionnellinen jos minäkin pääsisin Kremlin palkkalistoille. Muutama tonni tekisi hyvää pienen eläkkeen päälle. Ylistäisin Putinia täällä itäisen Helsingin lukemattomissa kaljapaikoissa. Kas näin:

Vladimir on putin muzikku, on livvin kieltä. Se tarkoittaa suomeksi että Vladimir on kunnon mies.

Toimituksen poiminnat