Olli Juntunen Impivaaran talousseura

Suomi ei ole itsenäinen, mutta tulee olemaan

Tänään suurin osa suomalaisista viettää Suomen itsenäisyyspäivää. Tapoja viettää sitä on monia. Jotkut juhlivat perhepiirissä kohottaen maljan isänmaalle, toiset käyvät hautuumailla vieden kynttilöitä ja valtiomme johto kavereineen on jo pitkään rahastanut kaikella Suomi 100-hömpällä veronmaksajien rahoja.

Nämä kaikki eri tavat juhlia kertovat omaa tarinaansa Suomen itsenäisyyden merkityksestä eri ryhmille. Tämä merkitys on lähinnä ihmisten tunteissa, koska tosiasiallinen itsenäisyys menetettiin 1995 Suomen liittyessä Euroopan unioniin. Itsenäisyyden ainoa järkevä määritelmä on se, että jokin valtio pystyy tekemään päätöksensä itsenäisesti ilman minkään ylemmän tahon hyväksyntää tarvitsematta. Euroopan unionin lainsäädäntö ylittää Suomen oman lainsäädännön, eli Suomen oma lainsäädäntö ja eduskunta ovat alisteisia Euroopan unionille, joten Suomi ei ole tämän määritelmän mukaan itsenäinen.

Tämä näkemys ei ole mitenkään uusi, Suomen itsenäisyyden kannattajat ovat puhuneet asiasta jo EU-kansanäänestyksen alla. Käyn tässä läpi muutamia meille esitettyjä vastaväitteitä.

1. EU-jäsenyys on Suomelle hyödyksi.

On kokonaan toinen asia, olisiko itsenäisyys Suomelle hyväksi vai ei. Minusta olisi, mutta se ei mitenkään vaikuta siihen, onko Suomi nyt itsenäinen.

2. EU ei ole liittovaltio vaan valtioitten liitto.

Liittovaltiolla tarkoitetaan valtiota, jonka osavaltiot ovat alisteisia yhteiselle päätöksenteolle. Sen keskusjohto voi tehdä jäsenvaltioita velvoittavia päätöksiä. Tällaisia ovat muun muassa Yhdysvallat sekä Venäjä. Valtioiden liitto taas on yhteisö, jonka jäsenet voivat halutessaan kieltäytyä noudattamasta yhteisiä päätöksiä. Tällaisia ovat muun muassa Yhdistyneet Kansakunnat ja Pohjoismaat.

3. Suomella on oma lippu, armeija, eduskunta, oikeuslaitos, hallitus ja monia muita itsenäisen valtion tunnusmerkkejä.

Monien muidenkin liittovaltioiden osavaltioilla on samat tunnusmerkit. Esimerkiksi Karjalan tasavallalla Venäjällä ovat armeijaa lukuun ottamatta kaikki nämä, mutta kukaan ei väitä Karjalan tasavallan olevan itsenäinen. Pitkällä aikavälillä unionin tavoitteena on yhdistää puolustus ja lopulta armeijatkin. Sinällään nämä ovat vain valtion ulkoisia tunnusmerkkejä, ja tärkeintä on se, että suomalaiset eivät voi itse päättää omista asioistaan.

4. Suomen itsenäisyyden kiistäminen on putinismia ja Venäjän asian ajamista.

Vaikka olisikin, se ei vaikuttaisi siihen, onko Suomi itsenäinen. En kyllä ymmärrä, miten Putin liitetään kaikkeen mahdolliseen. Ilmeisesti Euroopan unionin katsotaan tarjoavan meille suojaa Venäjää vastaan. Itse katson Euroopan unionin pitävän Länsi-Euroopan niin heikkona, että Venäjän suhteellinen asema vahvistuu vääjäämättä. Tämä on kuitenkin jo toinen keskustelu.

5. Tuolla määritelmällä ainoastaan Pohjois-Korea on itsenäinen.

No ei. Itsenäinen valtio voi tehdä hyvinkin paljon yhteistyötä muiden valtioiden kanssa. Ainoa edellytys on, että se ei luovu omasta päätösvallastaan omiin asioihinsa.

6. Jos Suomi kerran ei ole itsenäinen, niin miksi kaikkialla kirjoitetaan ja puhutaan itsenäisestä Suomesta?

Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin valtion massiivinen propaganda on saanut ihmiset uskomaan Suomen olevan edelleen itsenäinen. Toinen syy on ihmisten halukkuus itsepetokseen. Kovin monet ihmiset haluavat samaan aikaan kannattaa sekä Euroopan unionia ja Suomen itsenäisyyttä. He eivät halua myöntää tässä olevan ristiriitaa.

Mitä itsenäisyyspäivä tai oikeastaan itsenäisyyden muistopäivä sitten oikeastaan tarkoittaa? Minulle päivä on muistutus siitä, mitä meillä kerran oli ja mikä meiltä valheilla ja vääryydellä otettiin. Samaan aikaan se myös antaa toivoa. Suomalaiset viettävät itsenäisyyspäivää siksi, että suurin osa suomalaisista haluaa maansa olevan itsenäinen. Tästä syystä uskon, että saavutamme sen uudestaan jonain päivänä. Toivottavasti tällä kertaa ilman sotaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Itsenäisyys edellyttäisi muun ihmiskunnan sulkemista Suomen rajojen ulkopuolelle.

En piittaa sellaisesta itsenäisyydestä ja kuulun mieluimmin ihmiskuntaan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Muuta ongelmaa tuossa ei ole kuin nämä peijaiset, joissa juhlitaan jotakin, mitä ei ole. Irvokastahan se on.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Oman kelluvan rahan menetys suuri menetys taloudenhoidossa.

Pekka Iiskonmaki

Kansakunta joka on äänestänyt Tarja Halosen kaksi kertaa presidentiksi ei voi olla ruusuinen tulevaisuus.

Käyttäjän JormaTuomainen kuva
Jorma Tuomainen

Erona miksi Suomi on itsenäinen on mahdollisuus irtaantua EU:sta (siihen on prosessi). USA:sta taas ei osavaltio voi (laillisesti) erota.

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Viimeinen kappale on monessakin mielessä äärimmäisen hyvä. Siis.

"Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin valtion massiivinen propaganda on saanut ihmiset uskomaan Suomen olevan edelleen itsenäinen. Toinen syy on ihmisten halukkuus itsepetokseen. Kovin monet ihmiset haluavat samaan aikaan kannattaa sekä Euroopan unionia ja Suomen itsenäisyyttä. He eivät halua myöntää tässä olevan ristiriitaa.

Mitä itsenäisyyspäivä tai oikeastaan itsenäisyyden muistopäivä sitten oikeastaan tarkoittaa? Minulle päivä on muistutus siitä, mitä meillä kerran oli ja mikä meiltä valheilla ja vääryydellä otettiin. Samaan aikaan se myös antaa toivoa. Suomalaiset viettävät itsenäisyyspäivää siksi, että suurin osa suomalaisista haluaa maansa olevan itsenäinen. Tästä syystä uskon, että saavutamme sen uudestaan jonain päivänä. Toivottavasti tällä kertaa ilman sotaa."

Halukkuus itsepetokseen on suuri, koska vastuusta halutaan luistaa eikä totuutta haluta nähdä. Totuus on, että meillä on 1.2 miljoonaa ihmistä alle köyhyysrajan mutta en selitä enempää vaan totean, että sekä ns. itsenäinen Suomi, että EU-Suomi ovat haudan partaalla.

Me emme halua katsoa peiliin joka onkin globaalissa maailmassa vaikeaa sillä toiset ihmiset ovat peili ja nyt näitä peilejä on joka puolella niin, että maailma muistuttaa pikemmin sirkuksen peilitaloja, josta ei oikeaa kuvaa saa vaan kaikki on vääristynyttä; ja silti sitä sanotaan totuudeksi.

Pelätkää, se on hyvä asia, sillä siitä lähteestä voi joku nahdä jopa totuuden ja pyrkiä parempaan ja inhimillisempään maailmaan ... mutta semaksaa elämän.

Toimituksen poiminnat